Handheld Nautiz X2 – Luontokuvaajan testi

Tätä juttua kirjoittaa eräs luontokuvauksen harrastaja joka hakee puhelimeltaan kestäviä ominaisuuksia. Lujitettuja puhelimia on nähty markkinoilla jo useamman vuoden ajan, mutta syystä tai toisesta ne eivät ole kuitenkaan juuri kirjoittajalle ole olleet hyviä vaihtoehtoja.

Nautiz X2 on Handheld Groupin uusi Android 5.1 Lollipop -käyttöjärjestelmällä oleva pienikokoinen lujitettu puhelin. Tämä virallisesti lujitettu kämmentietokone pitää sisällään tietokoneen, viivakoodinlukijan, 8 megapikselin kameran ja sekä tietysti tukee 4G/LTE -liittymää.

Nautiz X2 on tehty yrityskäyttöä silmälläpitäen, mutta miksi sitä ei voisi kokeilla myös puhelimen kestävyyttä vaadittavissa harrastuksissa? Luonnossa liikkujan näkökulmasta puhelimelta haetaan muutamia elintärkeitä ominaisuuksia. Kuten mahdollisimman pitkää akunkestoa ja vedenpitävyyttä ja Nautiz X2 lupaa molempia suurella 3300 mAh litiumpolymeeriakullaan ja sekä IP65 vesitiiveydellään. IP65 tarkoittaa että Nautiz X2 on täydellisesti suojattu pölyltä sekä vesisuihkulta jokaisesta suunnasta.

Lisäksi Nautiz X2 täyttää MIL-STD-810G sotilasstandardien tiukat vaatimukset – se kestää toistuvia pudottamisia, äärimmäisiä lämpötiloja ja toimii yhtä hyvin pölyisissä ympäristöissä kuin rankkasateessakin. X2:n käyttölämpötila onkin -20 °C — 50 °C.

Tiedän tasan tarkkaan miltä tuntuu kun on koko päivän kuvaamassa kiperässä pakkasessa ja kun päivän loppu alkaa häämöttämään on olo kuin jäädytetyllä lumiukolla. Tuona hetkenä on kiva soittaa hotelliin ja pyytää laittamaan sauna päälle. Tai näin viimeksi olisin halunnut tehdä. Markkinajohtajan puhelin oli sammunut, ihan vain sen takia että sillä oli kylmä! Enpä sitten soittanut.

Ensituntumat


Handheld Nautiz X2:n ei löydy edes hyvin varustetuista kodinelektroniikkaliikeistä, vaan jokainen laite on tilaustuote. Muutamien viikkojen päästä tilauksesta, laitteet toimitettiin kuriiripalvelun kuljettamana yritykseemme. Kun sain laatikosta X2:n ensimmäistä kertaa käteen, ajatus oli: Onpas tämä iso ja nyt kestävä kaveri kyseessä. Lunastaako tämä puhelin lupaukset, vai onko tämä taas jotain ihan muuta? Tästä siis pitää ottaa selvää, josta lähti tämän testiartikkelin kirjoittaminen liikkeelle.

X2 tuntuu alkuun isolta ja paksulta, varsinkin jos on tottunut käyttämään ohuen ohuita markkinajohtajien puhelimia. Mutta suuret on käyttäjän kouratkin joilla saa puhelimesta pidettyä kiinni, jolloin puhelin ei niin helposti lipeä sormista kohti turmiota.

nautiz_x2_test3

Kahden viikon testi

Käyttöönotto

Handheld Nautiz X2:sen käyttöönotto on helppoa ja vaivatonta. Sim-kortti laitteeseen ja kaveriksi MicroSD-kortti. Kun X2 käynnistetään ensimmäistä kertaa, ei tarvitse täyttää juuri mitään tietoja, vaan X2 on heti käyttövalmis. Ei tarvitse luoda, sitä ja tätä puoliturhaa tiliä siksi, että valmistaja saa ladata puhelimeen lisää ohjelmia, jolla ei vieläkään tee mitään.

Googlen tekemän Android -käyttöjärjestelmän käyttäjä on pääosin naimisissa Googlen kanssa, mutta X2:ssa osa tarpeellisista ohjelmista loistavat poissaolollaan. Tiedä onko tämä hyvästä vai pahasta, mutta X2:sta ei ole tungettu täyteen ohjelmia, joita ei ikinä tarvitse.

Käytän siis Googlen sähköpostipalveluita, muistilappuja, kalenteria, puheentunnistusta, yhteystietoja, karttoja sekä varmasti monia muita palveluita, joita en osaa edes nimetä. Google Fanin ohjelmat löytyvät ilmaiseksi Google Playstä, Googlen tekeminä, sieltä ne on syytä ladata mikäli niitä tarvitsee.

Sisäänrakennettu koodinlukija lukee datan tosi hyvin, ei puhettakaan että mikään kameratunnistukseen perustuva koodinlukija lukisi dataa niin hyvin. Handheldillä on saatavilla X2:sta kaksi mallia. Edullisempi pelkällä viivakoodilukijalla varustettu malli tai 1D/2D koodinlukijalla varustettu malli.

Tosin parannettavaa olisi. Puhelimeen asennettu ohjelmisto saisi kysyä mitä luetulla koodilla tehdään. Nyt tuo ohjelma kirjoittaa oletusasetuksilla luetun datan johonkin valmiiseen kenttään ja se oli siinä. Lisäksi kolmannen osapuolen koodinlukijat käyttävät edelleen puhelimen kameraa koodin havaitsemiseen.

Kahden viikon testi

Rankempaa testiä

Kun koitti luontokuvaajan loma-aika työpaikalta, Nautiz X2 lähti matkalle mukaan. Missä sitten luontokuvaaja X2:sta käyttää? No luonnossa tietysti!
Kun puhutaan luontokuvaajasta, hän lähtee hakemaan täydellistä kuvaa sieltä minne muut eivät mene. Ja yleensä rankassa maastossa sattuu ja tapahtuu, siksi luontokuvaaja vaatii puhelimeltaan hieman enemmän.

Reissulla X2:n testiin joutuvat kaikki tärkeämmät ominaisuudet. Nämä ovat puhelimen ja akun kestävyys, verkon signaalin löytäminen, GPS:n toimivuus, ergonominen muotoilu sekä tietysti kameran kuvan laatu

1. GPS ja Kompassi

GPS saisi suoraan sanottuna olla parempi. Se kyllä löytää ja tietää missä olet. Se myös kertoo että GPS:n tarkkuus on muutaman metrin luokkaa. Välillä kuitenkin tuntuu että oikea paikka on tuolla 50m päässä. Varsinkin autolla ajon aikana. Tällöin tuntuu että GPS:n tarkkuus kasvaa niin paljon, että Google Maps alkaa navigoidessa aika usein kertomaan mitä ihmeellisimipiä reittiohjeita kohteeseen. Kunhan kaikkia reittiohjeita ei usko sokeasti, niin kyllä myös pääsee X2:n navigoimana kohteeseen.

Viime vuosina myös puhelimen kompassi on syrjäyttänyt oikean manuaalisen kompassin. Normaali kaduntallaaja moisella kompassi-toiminnolla ei tee mitään, mutta luonnossa liikkuja tarkistaa siitä mihin suuntaan on menossa. Tai ainakin sen mihin suuntaan kannattaisi lähteä. Nautiz X2:ssa kompassi loistaa poissaolollaan, joten käytä siinä sitä sitten.

2. Ergonominen muotoilu ja kestävyys

Nautiz X2 on suuri ja paksu, mutta sen antaa anteeksi koska tietää että puhelin on suojattu. Sitäpaitsi, kun X2:sta käyttää aktiivisesti muutaman päivän alkaa käsi tottumaan puhelimen verrattaen suureen kokoon. Puhelimesta saa heti hyvän otteen kun sitä kaivaa taskusta ja näin ollen estää puhelimen lipsahtaminen käsistä kohti puhelimen tuhoa.

Tämän kirjoittajalla ei ole tapana heitellä puhelinta, joilla voisi testailla puhelimen fyysistä kestävyyttä. Mutta kuvaajalle kävi kuvausmatkalla pieni haaveri, meinaan liukastuminen kivellä ja näin ollen paiskaannuin kalliota vasten, tietysti Nautiz X2 oli taskussa ja minun sekä kallion välissä. Kävi pieni ajatus mielessä että tavallinen puhelin olisi saattanut rytäkässä hajota, mutta X2:ssa ei ollut naarmuakaan.

3. Matkapuhelinverkon löytäminen

Mukanani oli myös erään markkinajohtajan tabletti johon oli hyvä Nautiz X2:sta verrata. Luontokuvaajana liikuin paikoissa jossa ei ole ollenkaan matkapuhelinverkkoa tai verkon signaali on heikko. Tuntui välillä että matkapuhelinverkon löytäminen kestää kauan tai tabletti oli 2G verkossa kun taas X2 ei ollut verkossa ollenkaan. Kuitenkin kun aina kun tuli taajaamaan, verkko löytyi moitteitta.
Suurimman ihmetyksen aiheutti tilapalkin kuvake. Monta kertaa X2:n tilapalkissa näytti kuvake että nyt ollaan verkossa. Tosiasiassa ei matkapuhelinverkkoa ollut siinä paikassa ollut ollenkaan. Ei X2:ssa data ja puhelut toimineet, mutta kuvake näytti että ollaan 3G-verkossa.

4. Akun kestävyys

Hyvissä olosuhteissa kaupungissa sain akun kestämään kolme peräkkäistä päivää. Nuo kolme päivää olivat sellaisia normaaleja päiviä että puhelimessa tuli puhuttua ja viestit luettua, eli sellaista ns. normikäyttöä. Retkelläni akku kesti vain kaksi peräkkäistä päivää ennen kuin alkoi kaipaamaan lisävirtaa. Tämä johtunee siitä että puhelin etsii kokoajan parempaa matkapuhelinverkkoa, koska olin noin 75% sellaisella alueella jossa oli huono matkapuhelinverkko.
Testasin akun kestoa myös tehokäytöllä, eli toisin sanottuna latasin maastokartan puhelimeen ja seurasin koko päivän tuota karttaa, päivän patikkaretkellä. Puhelimessa oli näyttö kokoajan päällä noin 5-6 tuntia, ennen kuin alkoi varoittamaan virran loppumisesta. Tämä on noin 25% parempi tulos kuin markkinajohtajan puhelimella.
Lisäksi harkitsin vakavissani toisen akun ostamista, mutta jätin sen tilaamatta koska se ei olisi ehtinyt matkalleni. Jokatapauksessa X2:ssa on vaihdettava akku, jolloin voisin ostaa useamman akun ja vaihtaa vain akun tarpeen mukaan.

Jokaisella on omat mieltymykset matkapuhelimen käyttöön. Täytyy siis aina muistaa että mitä enemmän mitä tahansa puhelinta käyttää, sitä nopeammin akku kuluu loppuun.

5. Kameran kuvan laatu

Äkkiä luulisi että luontokuvaaja haluaa puhelimessaan olevan markkinoiden paras kamera, mutta minun kohdallani näin ei ole. Siksi raahaan maastossa järjestelmäkameraa. Nautiz X2:n sisältämä 8 megapikselin kamera on ihan peruskamaa. Toimii hyvin ja ottaa ”ihan jees” kuvia, tosin laadultaan parempia kuvia nykytekniikalla saisi. Mutta nämä ovat minulle riittäviä.
Ainoa huono puoli on se että kameran linssin pintaan kertyy likaa ja koska linssi on pienessä upotuksessa, sitä on hankala puhdistaa pelkästään pyyhkäisemällä linssin pintaan. Kameran tarkennus tarvitsee kuitenkin erityiskiitoksen, se on meinaan nopeampi kuin erään markkinajohtajan lippulaivamallin kameran tarkennus. Tarkennus toimii myös hämärässä.

6. Näyttö

Nautiz X2 tarjoaa kirkkaan 4,7 tuuman kapasitiivisen näytön, jota voi lukea auringonvalossakin. Näyttö on iskunkestävää gorillalasia ja se reagoi loistavasti kosketukseen, myös märkänä. Nämä edelliset kaksi mainoslausetta pitävät hyvin paikkansa.

Loppusanat

Nautiz X2 ei ole täydellinen, toisaalta ajateltuna mikä älypuhelin sopii jokaiselle käyttäjälle? Vastaus on että ei mikään. Jokaisella käyttäjällä on omat kriteerit käyttämilleen puhelimelle ja ylipäätänsä ne pitäisi olla myös miksi valitaan juuri se tietty puhelin.

Mielestäni myös markkinajohtajien yhdellä kalliilla lippulaivatuotteella yritetään tuoda liikaa samaan laitteeseen. Usein sen lippulaivatuotteen Androidin päällä on valmistajan oma raskas IU-käyttöliittymä, joka vie puhelimen resurssia siitä päivittäisestä käytöstä. Selkeästi Nautiz X2:n etu on se että siitä puuttuu tuo raskas IU-käyttöliittymä, jolloin se ei ole niin raskas, joka taas aiheuttaa sen että puhelin on nopea käyttää.

Nautix X2 lunastaa mielestäni ne lupaukset jotka se on antanutkin. Siinä on erittäin hyvä akun kesto ja se on erittäin kestävä. Tosin vaativan käyttäjän tarpeisiin olisi petrattavaa.